Linseboller
Historien om linsebollen
Denne kaken var Knudsens bakeri i Lillesand viden kjent for. Men oppskriften kom fra et annet bakeri i Lillesand nemlig Heldals bakeri, som ble startet i 1926. Arne Heldal, sønn av Thorleif Heldal som startet bakeriet, begynte å jobbe hos Knudsens bakeri da bakeriet som hans far hadde startet ble lagt ned. Han tok da med seg oppskriften til sin nye arbeidsplass og linsebollen ble favoritten til mange fornøyde kunder.
Linseboller er egentlig en liten vannbakkels med en linse av mørdeig på toppen. Bollen er fylt med en blanding av vaniljekrem og pisket krem.
Da starter vi:
Det er lurt å starte med mørdeigen til linsene. Denne er litt vanskelig å jobbe med da den inneholder mye smør og skal kjevles svært tynn. Den kan fint lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskapet pakket i plastfilm.
- Bland mel, sukker og hjortetakksalt i en liten blender.
- Blande dette godt.
- Ha i det kalde smøret i terninger.
- Puls-kjør til det er kommet sammen.
- Ta deigen ut på benken å kna den sammen.
- Legg deigen mellom plastfilm og trykk den flat
- Pakk deigen inn
- Legg den i kjøleskapet
- Når den er blitt kald og fast kan du ta den ut og kjevle den så tynn du kan. Jeg kjevler den mellom to plastfolier
- Trykk ut små rundinger (linser) Disse vil bestemme størrelsen på vannbakkelsen du sprøyter ut senere.
- Det er enklere å jobbe med linsene om du putter dem i kjøleskapet til du skal ha dem på toppen av de små vannbakkelsene.
Så er det vaniljekremens tur. Denne kan du også lage dagen før. Kremen holder seg fint i kjøleskapet en uke hvis den er godt dekket til.
Prøv å få ta i egg som har ekstra gul plomme. Slik som sol egg fra Prior. Da vil kremen få en finere gulfarge.
Blandes i en gryte
- Ha i 400 gram H-melk
- Ha i 90 gram sukker
- Ha i 40 gram meierismør
- Ha i frøene av 1 vaniljestang
- La det få et oppkok
Blandes i en bolle
- Ha i 130 gram H-melk
- Ha i 40 gram Maizena
- Ha i 2 hele egg
- Ha i 2 eggeplommer
- Visp dette godt sammen
Når blandingen gryten har fått et oppkok tar du gryten av platen. Nå kan du helle blandingen fra bollen over i gryten i en tynn stråle. Husk å vispe godt mens du heller. Se på denne videoen:
- Nå må blandingen koke noen minutter mens du rører godt
- Når kremen har kokt noen minutter heller du den over på en dyp tallerken slik at den kan avkjøles.
- For å hindre snerk kan du strø sukker på toppen eller dekke den med plastfilm. Plastfilmen må være i kontakt med kremen
- Når den er blitt kald kan du sette den i kjøleskapet.
Hvorfor må vi bruke Maizena mel ol. når vi skal lage slike kremer?
- Når vi bruker egg vil dette koagulere ved 71 grader, mao. bli eggerøre.
- For å unngå at egget koagulerer tilsetter vi stivelse i form av Maizena.
- Stivelsen i melet forhindrer egget i å koagulere.
- I eggeplommen er det et enzym som vil bryte ned stivelsen i melet vi har hatt i blandingen. For å hindre dette, må vi koke opp blandingen igjen.
- Da hindrer vi dette enzymet å gjøre kremen tynn igjen etter den er avkjølt.
- Stek dem på 200 C – over/undervarme i ca 30 minutter
- Avkjøl på rist
Så er det endelig tid for å lage vanbakkelsdeigen.
Vanbakkelsdeigen hever i ovnen og lager et luftrom på innsiden. Den skal steke ganske lenge fordi deigen skal tørke nok slik at den holder fasongen etter den er avkjølt.
- Ha i 250 gram vann i en gryte
- Ha i 125 gram smør i terninger i gryten
- Kok dette opp
- Ta av platen
- Ha i 125 gram hvetemel
- Røre dette godt sammen
- Ha det tilbake på platen og rør kraftig i ca 10 sek til det dannes et lite belegg i bunnen på gryten.
- Ta gryten av platen og overfør røren til en kjøkkenmaskin med visp
- Gjør klar eggene og visp dem godt i en kopp eller en beholder som er grei å helle fra.
- Sett maskinen på lav/medium hastighet og ha i ca ett egg
- Kjør maskinen til det er blandet godt sammen med deigen
- Ha i ca ett egg til
- Kjør maskinen til det er blandet godt sammen med deigen
- Mulig du må øke hastigheten etterhert
- Deigen vil etter hvert bli blank og “komme sammen”
- Den må ikke bli for løs. Den skal falle av vispen når du tar den opp, men ikke renne av… se video her:-)
- Så tar du vannbakkelsdeigen over i en stor sprøytepose med en stjernetupp
- Sprøyt ut like store vannbakkelser på en stekeplate dekket med bakepapri
- Ta ut linsene av kjøleskapet og legg en linse på hver vannbakkels
- Trykk dem forsiktig ned.
- Pisk kremfløten i en stor bolle
- Ha i eggekremen bland dette godt sammen
- Ha den ferdige kremen i en sprøytepose med en litt tynn tupp som du kan klare å stikke inn i linsebollen.
- Fyll hver av bollene med krem
- Server straks
- Bollene skal være faste med litt sprø linse på topp fylt med kald krem. Blir de stående blir bollene myke og det blir ikke den samme opplevelsen:-)