Å lage en surdeig er enkelt, det tar bare litt tid:-) 8-10 dager, men bare et par minutters arbeid hver dag.

Viste du at ett gram mel inneholder 13 000 celler med vill gjær? Det er derfor vi kan lage oss en surdeigsstarter som kan klare å heve deigen vår. Du kan lage denne starteren av hvete slik oppskriften her tilsier eller du kan lage den på sammalt rug. Jeg har en av hver:-)

Den må mates ca hver 14.dag hvis du skal holde den i live mellom hver gang du baker. Hvis du skal bake med den tar du den ut av kjøleskapet og mater den med mel og vann slik at du kan ta av til det du trenger og ha en liten rest tilbake. Detter trenger ikke være mye, kanskje 50 gram.

Mates med: 

  • 50 gram økologisk hvetemel
  • 50 gram kaldt vann.

Dag 1

  • Jeg starter med 50 gram økologisk hvetemel og blander det ed 50 gram kaldt vann. Du kan fint begynne med enda mindre siden du skal gjøre dette hver dag. Noen bruker en spiseskje mel og en spiseskje vann. Bare ha ca like mengder mel og vann hver dag du mater den.
  • Så dekker jeg det til og lar det stå på benken til neste dag.

Dag 2

  • Så tar jeg i nye 50 +/-  gram økologisk hvetemel
  • 50 +/- gram kaldt vann.
  • Dekker det til og lar det stå på benken til neste dag.

Dag 3

  • Så tar jeg i nye 50 gram økologisk hvetemel
  • 50 gram kaldt vann.
  • Dekker det til og lar det stå på benken til neste dag.

Dag 4

  • Tar av 100 gram av starteren og baker med eller kaster resten.
  • Så tar jeg i nye 50 gram økologisk hvetemel.
  • 50 gram kaldt vann.
  • Dekker det til og lar det stå på benken til neste dag.

Dag 5

  • Så tar jeg i nye 50 gram økologisk hvetemel
  • 50 gram kaldt vann.
  • Dekker det til og lar det stå på benken til neste dag.

Dag 6

  • Tar av 100 gram av starteren og baker med eller kaster resten.
  • Så tar jeg i nye 50 gram økologisk hvetemel.
  • 50 gram kaldt vann.
  • Dekker det til og lar det stå på benken til neste dag.

Dag 7

  • Så tar jeg i nye 50 gram økologisk hvetemel
  • 50 gram kaldt vann.
  • Dekker det til og lar det stå på benken til neste dag.

Dag 8

  • Så tar jeg i nye 50 gram økologisk hvetemel
  • 50 gram kaldt vann.
  • Dekker det til og lar det stå på benken til neste dag.

Nå kan den den være ferdig. Den skal boble:-) Mat den med 100 gram mel og 100 gram vann. Ha den i en bolle tildekket eller boks med lokk og oppbevar den i kjøleskapet. Husk å navngi den. En surdeig skal ha et damenavn. Franske bakere kaller en surdeigsstarter for “mor” 🙂 Mine surdeigsstartere heter Bella og Marianne.

Fakta om rug

  • Det finnes siktet rugmel, sammalt rug grov og sammalt rug fin.
  • Rug kan ikke danne glutennettverk på samme måte som hvete, men inneholder mye fiber som binder vannet. Det er mulig å bake brød kun basert på rug, men brødene blir gjerne tunge og kompakte.
  • Skal du bake med mer enn 30 prosent rugmel, er det nødvendig å tilsette syre i form av surdeig eller en kork eddik. Syren senker PH-verdien i deigen og gjør at det grove melet klarer å binde vannet. Da blir ikke brødet klissete etter steking.
  • Surdeig gir rugbrød en lettere og luftigere konsistens fordi surdeigen hindrer at all stivelsen omdannes til næring for gjæring.

Fra brodogkorn.no