Lyse surdeigsrundstykker
Dag 1
- Ta 150 g av surdeigsstarteren din og mat den 200 g hvetemel og 200 g kaldt vann.
- Bland sammen, dekk den til og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag. 8-9 timer
Dag 2
Ta surdeigsstarteren fra dag 1 og bland den med:
- 743 g kaldt vann
- 1178 g hvetemel
- Kjør i maskinen på lav hastighet til det er godt blandet.
- Stopp maskinen og la deigen autolyse.
- Ta i saltet og kjør videre på medium speed til deigen blir glatt, litt blank og slipper bollen.
- Ha deigen over i en ferdig oljet bakebalje
- Dekk til og la den stå på benken for å heve.
- Når deigen har begynt å heve er det tid for å folde deigen. Se her hvordan du gjør det.
- Dekk til igjen og la den fortsette å heve. Du kan folde deigen 2-3 ganger.
- Når du er klar til å forme rundstykkene heller du deigen ut på en lett melet benk.
- Del opp deigen i emner av 100 g. Bruk vekt.
- Form rundstykkene.
- Plasser dem på stekeplater med bakepapir.
- Dekk til med oljet plastfilm.
- Sett i kjøleskapet i en til to timer. Da avkjøles deigen og hevingen tar lengre tid.
- Ta dem ut av kjøleskapet og sett på kjøkkenbenken til neste dag. 8-9 timer.
- Forvarm ovnen på 250 grader
- Pensel rundstykkene med vispet egg med litt vann
- Strø på litt sesamfrø eller andre frø som du liker
- Stek rundstykkene på 250 grader i ca 10-12 minutter. Til de er gyldne.
- Avkjøl på rist
Jeg er ganske ny på det med baking med surdeig. Er en del som sier at det er vanskeligere med heving jo grovere deigen er… Hvordan vil disse rundstykkene bli hvis jeg bytter ut misnt halvparten av hvetemelet med fibramel?
Hei. Det er hvetemelet som har mest gluten i seg det som gjør at brød og rundstykker hever bra og blir luftige. Det er mulig å lag gode grove rundstykker og brød også med surdeig. De blir svært saftige og folder seg lenge ferske. Du kan prøve å bytte ut en del av siktet hvetemelet med fibra. Prøv å ha 2/3 fint mel til å begynne med. Da ville jeg ha matet surdeigstarteren med fibramelet. Så kan du prøve deg fram med mer etter hvert. Håper dette vart til hjelp. Lykke til:-)
Heisan. Opplever at rundstykkene flyter utover når de hever over natta.. hva gjør jeg for å få de høye og runde? Hever de for varmt? Deigen henger også fast i plasten når jeg skal ta den av.. hva smører du plastfilmen med og hvordan?
Hei. Det er temperaturen som styrer tempoet når vi baker. Når vi bruker kjøleskap sørger vi for at produksjonen av gjærcellene går saktere. Jeg hever ofte på beken, men da går det mye fortere, men det går helt fint. Utfordringen med en litt løs deig er å klare å stramme opp hvert emne slik at de holder fasongen når de hever. Deigen må være SKIKKELIG seig, dvs ha utviklet nok gluten. Når jeg bruker kjøkkenmaskinen prøver jeg å kjøre den på litt høy hastigeht mot slutten slik at deigen slipper kanten av bollen. Deigen blir litt blankere, hvis det gir mening. I tillegg er strekking og foldingen viktig. Jeg holder på med dette til jeg er fornøyd med konsistensen på deigen. Her har jeg bare prøvet og feilet:-) Jeg smører plastfolien med olje. Har olje på en spray-flaske eller heller ut og bruker hendene til å¨dekke plastfilmen godt. Pass på så ikke filmen henger fast i kanten på stekeplaten. da vil den hindre rundstykkene i å heve i høyden, hvis du skjønner? Eneste måten å lykkes på er å prøve igjen:-) Jeg noterer ned hva jeg har gjort så jeg lærer. Lykke til. Håper dette var til litt hjelp? Det vil komme flere videoer etter hvert på siden. Ha en fin dag:-)