Marsipan
Dag 1:
- Vei opp 800 gram mandler
- Kok opp 2 liter vann i en litt stor gryte
- Når vannet koker tar du i mandlene
- La dem koke i 20-30 sekunder
- Hell av vannet og skyll dem i kaldt vann.
- Ha den over på et stort kjøkkenhåndkle
- Pakk mandlene inn i håndkle og maser dem .
- Nå kan du begynne å fjerne skallet.
- Ja, det er litt jobb:-) Men det er SÅ verd det:-)
Jeg liker marsipan som ikke er for søt. De fleste av de man får kjøpt inneholder minst 50 % sukker. Min oppskrift har kun ca 30 % sukker. Slik går du fram:
Nå må mandlene tørke. Du kan la dem ligge på et tørt håndklede i to dager eller du kan ha dem i stekeovnen på ca 50 grader en time ca.
Når mandlene er tørket kan du begynne:
- Mal mandlene på en mandelkvern.
Her kan du male mandlene flere ganger da får du en glattere marsipan. Hvis du skal kjevle den og bruke den til kake må du male den flere ganger. Jeg liker den litt grov og det passer fint til figurer og kuler osv.
- Bland i melis.
- Ta i eggehvitene, maldelekstrakt og sitrondråpene. (hindrer missfarging)
- Ha det i en bolle og kjør det i kjøkkenmaskinen.
- Du kan godt kjøre det i kjøkkenmaskinen med grind.
- Ta marsipanen ut på benken og kna den godt sammen.
- Pakk den i plast og oppbevar den i kjøleskapet.
Marsipanen kan holde seg lenge hvis den er pakket i plast og oppbevares i kjøleskapet.