Dag 1:

  • Vei opp 800 gram mandler
  • Kok opp 2 liter vann i en litt stor gryte
  • Når vannet koker tar du i mandlene
  • La dem koke i 20-30 sekunder
  • Hell av vannet og skyll dem i kaldt vann.
  • Ha den over på et stort kjøkkenhåndkle
  • Pakk mandlene inn i håndkle og maser dem .
  • Nå kan du begynne å fjerne skallet.
  • Ja, det er litt jobb:-) Men det er SÅ verd det:-)

Jeg liker marsipan som ikke er for søt. De fleste av de man får kjøpt inneholder minst 50 % sukker. Min oppskrift har kun ca 30 % sukker. Slik går du fram:

Nå må mandlene tørke. Du kan la dem ligge på et tørt håndklede i to dager eller du kan ha dem i stekeovnen på ca 50 grader en time ca.

Når mandlene er tørket kan du begynne:

  • Mal mandlene på en mandelkvern.

Her kan du male mandlene flere ganger da får du en glattere marsipan.  Hvis du skal kjevle den og bruke den til kake må du male den flere ganger. Jeg liker den litt grov og det passer fint til figurer og kuler osv.

  • Bland i melis.
  • Ta i eggehvitene, maldelekstrakt og sitrondråpene. (hindrer missfarging)
  • Ha det i en bolle og kjør det i kjøkkenmaskinen.
  • Du kan godt kjøre det i kjøkkenmaskinen med grind.
  • Ta marsipanen ut på benken og kna den godt sammen.
  • Pakk den i plast og oppbevar den i kjøleskapet.

Marsipanen kan holde seg lenge hvis den er pakket i plast og oppbevares i kjøleskapet.

Marsipan

Marsipan er kjent så tidlig som år 900. Konfektmakere lagde en søt deig av mandler og sukker, noe som ble svært populært. Marsipan kommer fra det latinske ordet; Marci panis – Markus’ brød, sier det store internettet.

I middelalderens Europa var adventstiden fastetid. Da hadde de forbud mot å spise melk, smør og kjøtt. Derfor brukte de mandler for å lage «kunstig» smør og melk, som var lovlig å spise. Så mandelmelk er ingen ny oppfinnelse altså.

Mandler var eksklusivt og når sukkeret kom og ble blandet med mandelmasse så snakker vi om godsaker som kun de meget velstående i Europa hadde råd til å spise.
Så grunnen til at vi spiser mest marsipan rundt jul og påske er at disse var de største å viktigste høytidene i Europas middelalder og da skulle det feires med det beste de hadde, blant annet marsipan. En riktig god tradisjon der altså.

På 1600-tallet ble mandelmasse beskrevet i apotekernes bøker som et middel mot søvnløshet, og middelet var kun tillatt fremstilt i små mengder. Det var det jeg viste; marsipan er sunt og så sover du så sabla godt😂😂

Per i dag er det kun to typer marsipan som er opphavsbeskyttet. Dette er Lübeck-marsipanen og Toledo-marsipanen. Det var Niedregger-marsipan i Lübeck som var de første til å dekke marsipan med sjokolade.
Det er også klassifiseringsregler i Tyskland hva som er ekte marsipan, eller edelmarsipan. Dette er marsipan som må inneholde 66 prosent mandler eller mer. Liker at de tar dette på alvor:-)
Men i Norge finnes det ikke klassifisering så les på pakken. God marsipan skal ha minst 50% mandler og ikke aprikoskjerner🤢

Så vet du det🤗