Surdeigsstarter av rug
Hvis du vil ha skikkelig god smak på brødene du baker bør du lage deg en surdeigstarter. Det tar ca 10 dager å lage, men så kan du ha den i flere genrasjoner:-)
Vi bruker vanligvis rugmel til surdeigsstarter for det inneholder mest sukker som er mat til gjæren.
Dag 1:
Ta 100g sammalt rug og 100g kaldt vann og bland sammen. Dekk med plastikkfilm og la stå på kjøkken benken.
Dag 2:
Ta ut 115g av deigen fra dag en og tilsett 100g sammalt rug og 100g kaldt vann og bland sammen. Dekk med plastikkfilm og la stå på kjøkken benken.
Dag 3 :
Ta ut 115 g av deigen fra dag to og tilsett 100g sammalt rug og 100g kaldt vann og bland sammen. Dekk med plastikkfilm og la stå på kjøkken benken.
- Gjenta dette i 8-10 dager. Da skal du ha en surdeigsstarter som du kan bruke til brødbaking.
- Oppbevar deigen i en beholder med lokk i kjøleskapet.
- Må mates hver 7-10 dag med 100g sammalt rug og 100g kaldt vann. Hvis det danner seg vann på toppen av surdeigen kan du bare blande dette inn i deigen igjen
FAKTA
- Det finnes siktet rugmel, sammalt rug grov og sammalt rug fin.
- Rug kan ikke danne glutennettverk på samme måte som hvete, men inneholder mye fiber som binder vannet. Det er mulig å bake brød kun basert på rug, men brødene blir gjerne tunge og kompakte.
- Skal du bake med mer enn 30 prosent rugmel, er det nødvendig å tilsette syre i form av surdeig eller en kork eddik. Syren senker PH-verdien i deigen og gjør at det grove melet klarer å binde vannet. Da blir ikke brødet klissete etter steking.
- Surdeig gir rugbrød en lettere og luftigere konsistens fordi surdeigen hindrer at all stivelsen omdannes til næring for gjæring.
Hvis man vil slippe enorme mengder surdeigsstarter, så kan man starte den med 1-2 ss rugmel og 1-2 ss vann. Mat med en ss rugmel og 1 ss vann hver dag. Starter man med 2 ss har man nok surdeig til å bake et brød på dag 5-6.
Å starte med 100g mel er helt unødvendig.
Hei. Takk for kommentar. Det er helt sant det du nevner her. Dette skrev jeg nr jeg akkurat hadde startet med dette:-) Lærer stadig nye ting når det kommer til surdeigsbaking. Fikk en påminning til å gå igjennom “gamle” poster på siden min. God baking