Surdeigsbrød med rug og sammalt hvete i brødformer
Dette er et brød som du kan steke i brødformer, som vist her eller bruke hevekurver og bake på bakestein. Rug gir brødet en fyldig nydelig smak og en fin stekeskorpe.
Kvelden dag 1
Ta 150 g av surdeigstarteren din og tilsett
- 200 g sammalt rugmel
- 200 g kaldt vann
Rør dette sammen, dekk det til og la det stå i romtemperatur til neste morgen. 8-10 timer
Morgenen dag 2
Ta surdeisstarteren fra dag en og ta den opp i bakebollen
Bland i 823 g vann og rør om, så tilsetter du resten av melet.
Sett i gang maskinen på lav hastighet og bland deigen godt sammen. ca 5 minutter
Slå av maskinen og la deigen hvile i 15-20 minutter. Dette kaller vi autolyse
Ha i saltet og kjør maskinen på medium hastighet til deigen slipper bollen og er blitt litt blank. 10 + minutter
Du kan heve deigen i bakebollen, men en plastbalje er bedre. Bruker du plastbalje er det fint å olje den før du tar deigen i.
Dekk bakebollen eller plastbaljen og sett deigen på et lunt sted.
Når den har begynt å vokse (7-10 timer, mens du er på jobb) er det på tide å folde deigen.
Dekk bollen til igjen. Denne prosessen kan du gjenta 2-3 ganger.
Nå deigen har nesten doblet seg i størrelse siste gang er du klar til å forme brødene.
Ha deigen ut på en lett melet benk. Del den i emner av 900 g. (bruk vekt)
Du trenger ikke å forme emnene før du tar de opp i de godt smørte brødformene.
Dekk til med oljet plastfilm
Nå kan du la dem heve på benken. Det vil ikke ta så veldig lang tid
Eller du kan sette dem i kjøleskapet. Da vil det ta noen timer før de hever.
Forvarm ovnen til 250 grader. Bruk damp.
Skru ned temperaturen til 230-40 grader når du har satt brødene i ovnen.
Stek brødene ca 40-45 minutter
Avkjøl på rist