Dette er et brød som du kan steke i brødformer, som vist her eller bruke hevekurver og bake på bakestein. Rug gir brødet en fyldig nydelig smak og en fin stekeskorpe.

  • 3 brød av 900 gram
  • Bakerprosent: 174%   –  Mel: 100%  –  Vann: 72%  –  Salt: 2%
  • Deigmengde: 2700 g   –  Mel tot: 1570 g  –  Vann tot: 1298 g

Kvelden dag 1

Ta 150 g av surdeigstarteren din og tilsett

  • 200 g sammalt rugmel
  • 200 g kaldt vann

Rør dette sammen, dekk det til og la det stå i romtemperatur til neste morgen. 8-10 timer

Morgenen dag 2

Ta surdeisstarteren fra dag en og ta den opp i bakebollen

Bland i 823 g vann og rør om, så tilsetter du resten av melet.

Sett i gang maskinen på lav hastighet og bland deigen godt sammen. ca 5 minutter

Slå av maskinen og la deigen hvile i 15-20 minutter. Dette kaller vi autolyse

Ha i saltet og kjør maskinen på medium hastighet til deigen slipper bollen og er blitt litt blank. 10 + minutter

Du kan heve deigen i bakebollen, men en plastbalje er bedre. Bruker du plastbalje er det fint å olje den før du tar deigen i.

Dekk bakebollen eller plastbaljen og sett deigen på et lunt sted.

Når den har begynt å vokse (7-10 timer, mens du er på jobb) er det på tide å folde deigen.

Dekk bollen til igjen. Denne prosessen kan du gjenta 2-3 ganger.

Nå deigen har nesten doblet seg i størrelse siste gang er du klar til å forme brødene.

Ha deigen ut på en lett melet benk. Del den i emner av 900 g. (bruk vekt)

Du trenger ikke å forme emnene før du tar de opp i de godt smørte brødformene.

Dekk til med oljet plastfilm

Nå kan du la dem heve på benken. Det vil ikke ta så veldig lang tid

Eller du kan sette dem i kjøleskapet. Da vil det ta noen timer før de hever.

Forvarm ovnen til 250 grader. Bruk damp.

Skru ned temperaturen til 230-40 grader  når du har satt brødene i ovnen.

Stek brødene ca 40-45 minutter

Avkjøl på rist