Surdeigsbrød med rug og sammalt hvete laget i hevekurver
Dette er et brød som du kan steke i brødformer eller bruke hevekurver og bake på bakestein som vist her. Rug gir brødet en fyldig nydelig smak og en fin stekeskorpe. Denne oppskriften gir tre brød av 900 gram.
Kvelden dag 1
Ta 150 g av surdeigstarteren din og tilsett
- 200 g sammalt rugmel
- 200 g kaldt vann
Rør dette sammen, dekk det til og la det stå i romtemperatur til neste morgen. 8-10 timer
Morgenen dag 2
- Ta surdeisstarteren fra dag en og ta den opp i bakebollen
- Bland i 823 g vann og rør om, så tilsetter du resten av melet.
- Sett i gang maskinen på lav hastighet og bland deigen godt sammen. ca 5 minutter
- Slå av maskinen og la deigen hvile i 15-20 minutter. Dette kaller vi autolyse
- Ha i saltet og kjør maskinen på medium hastighet til deigen slipper bollen og er blitt litt blank. 10 + minutter
- Du kan heve deigen i bakebollen, men en plastbalje er bedre. Bruker du plastbalje er det fint å olje den før du tar deigen i.
- Dekk bakebollen eller plastbaljen og sett deigen på et lunt sted.
- Når den har begynt å vokse (7-10 timer, mens du er på jobb) er det på tide å folde deigen.
- Dekk bollen til igjen. Denne prosessen kan du gjenta 2-3 ganger.
- Nå deigen har nesten doblet seg i størrelse siste gang er du klar til å forme brødene.
- Ha deigen ut på en lett melet benk. Del den i emner av 900 g. (bruk vekt)
- Nå kan du drysse rismel i hevekurvene.
- Nå kan du forme emnene til ønsket fasong og ha dem i hevekurvene
- Dekk hver kurvene med oljet plastfilm og sett i kjøleskapet til neste morgen
- Ta brødene ut av kjøleskapet. Det er fint om de får romtemperatur før du steker dem.
- Sett på ovnen. Bruker du bakestein må du varme den opp minst en time før du setter brødene inn.
- Når du er klar drysser du mel på bakespaden og hvelver en av hevekurvene.
- Så snitter du brødet. Dette for å kontrollere hvor brødet kan utvide seg og for utseende til brødet.
- Legg noen isbiter inn på bakesteinen eller ta en dl med varmt vann og hell inn i bunnen av ovnen før du tar brødet inn. Da lager du damp
- stekes på 240 C i ca 30-35 minutter
- Avkjøles på rist
823 gr. liksom? Blir det ikke brød hvis man bruker 820 eller 830 gram?
Hvorfor er ikke starteren satt opp i prosent?
he he he… jeg bruker bakerprosent når jeg lager deigene mine og da blir det litt “rare” verdier. Klart du kan endre til 820 du kan gjøre akkurat som du vil så gjør jeg det samme:-) Starteren jeg bruker er alltid 50/50 vann/mel så jeg beregner starteren med som en del av melmengden og vannmengden om det gir mening. Sikkert MANG måter å gjøre dette på, jeg har bare bynte å lese og prøve meg fram og jeg liker denne måten å lage surdeigsbrød på.